Recht van voorkoop

Op 09/10/2018 was er een infosessie over het Recht van Voorkoop (RVV) in VAC Gent. Voorkooprecht is het recht om een perceel dat te koop wordt aangeboden, voor dezelfde prijs en onder dezelfde voorwaarden, bij voorrang op de kandidaat-koper aan te kopen. Het is steeds een recht van een overheid ten behoeve van een maatschappelijk doel.

Het recht van voorkoop kan enkel worden uitgeoefend als het betreffende perceel is opgeladen in het themabestandJaarlijks dienen de RVV-records aangepast worden aan de nieuwe kadastrale toestand.

Per soorttype (31 verschillende soorttypes) dient er een lijst met RVV-records aangemaakt te worden. Alle percelen die binnen de contour gelegen zijn waar het recht van voorkoop op van toepassing is en voldoen aan de 50%-regel, worden opgenomen in de lijst. De 50%-regel houdt in dat een perceel enkel kan opgenomen worden in de RVV-records als het betreffende perceel voor minstens 50% binnen de contour van het recht van voorkoop gelegen is.

Inhoudelijk moet de lijst volgende elementen bevatten:

  • Perceelsnummer (van de nieuwe kadastrale toestand van 1 januari van datzelfde jaar)
  • Soorttype RVV
  • Begunstigde RVV
  • Volgorde van de begunstigde RVV (slechts 1 begunstigde: orde = 1)
  • Einddatum RVV (optioneel): geen einddatum: ook niet invullen.

Deze gegevens worden opgemaakt in een .csv of .dbf (horende bij een .shp). Om de gegevens op te laden moeten ze geconverteerd worden naar een XML. Dit kan door de XML conversie- en validatietoepassing, te vinden in de RVV-webtoepassing.

Het opladen van de RVV-records gebeurd via de RVV-webtoepassing (of via een transactionele service). Voor het opladen van de records zijn er 2 mogelijkheden

  • Integraal vervangen: alle actieve RVV-records (als deze er zijn) worden gedeactiveerd en worden vervangen door de nieuwe RVV-records. Deze worden actief de dag na de oplading.
  • Verschilbestanden: in dit bestand staan enkel de records die moeten wijzigen (toevoegen of verwijderen). Naast de inhoudelijke elementen die reeds beschreven werden, wordt er een element ‘operatie’ toegevoegd. Dit kan de waarde ‘toevoegen’ of ‘verwijderen’ hebben. Enkel de records die in dit bestand zitten zullen worden verwerkt. Alle andere records die reeds in de toepassing zitten, blijven actief.

Zijn er bij het opladen nog fouten in het bestand, dan krijgt u hier een melding over in de toepassing en in uw mailbox.

Wil je tijdens de sperperiode (de periode van 2 maand waarna men overschakelt naar de nieuwe kadastrale toestand) records opladen, dient dit te gebeuren met een integraal bestand. In deze sperperiode moet je al je RVV-records aanpassen aan deze nieuwe kadastrale toestand. Via de nieuwsbrief van Informatie Vlaanderen.

Nieuwtjes

Het soorttype 27 -VWC Verwaarlozing is terug actief. Dit impliceert dat, indien je van dit soorttype wenst gebruik te maken, een aanvraagformulier dient over te maken aan IV.

Er zijn enkele aanpassingen van begunstigden binnen de Vlaamse Wooncode. Zo zijn het Vlaams Woningfonds en sociale verhuurkantoren toegevoegd als begunstigde voor het soorttype 14 – VWC Werkzaamheid. De Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW) is geen begunstigde meer voor soorttype 25 – VWC Leegstand.

Er wordt sedert 01/01/2018 gebruik gemaakt van CadGIS i.p.v. CADMAP. Deze aanpassing zal geen impact hebben op de processen bij RVV.

Een gedachte over “Recht van voorkoop

Plaats een reactie